ماما چیست؟
قطعا تا به الان کلمه ماما به گوشتون خورده.ما در این مقاله قصد داریم به شما بگوئیم ماما چیست؟
شاید تا به حال برای شما هم سوال پیش آمده باشد که ماما چیست؟ماما چه وظایفی دارد، تفاوت های ماما و متخصص زنان و زایمان چیست؟ در دوران بارداری و پس از بارداری وظایف ماما چیست، تحصیلات ماما چیست و… پس تا انتهای این مقاله همراه ما باشید…
ماما چیست؟
ماما یک متخصص بهداشت است که در طول بارداری، زایمان و همچنین در چند هفته اول پس از تولد از جنین و مادر حمایت و مراقبت می کند.
آنها در فرآیندهای طبیعی بارداری، تولد و دوره پس از زایمان متخصص هستند و می توانند عوارض شایع مامایی را مدیریت کنند.
ماماها با همکاری متخصصین زنان و زایمان برای ارائه مراقبت های ایمن برای زنان و ارائه مراقبت های معمول زنان و زایمان کار می کنند.
ماماها متخصصان آموزش دیده ای هستند که به زنان در دوران بارداری و زایمان کمک می کنند و همچنین ممکن است در طی شش هفته پس از زایمان به آنها کمک کنند. اگر بخواهیم به طور مختصر و مفید در مورد شغل ماما صحبت کنیم و بگوئیم ماما چیست؟ میتوانیم این گونه بیان کنیم که ماما فردی است که به مدت ۴ سال در این رشته آموزش دیده و حداقل دارای مدرک لیسانس در این رشته است وظایف ماما حول محور اقدامات مرتبط با قبل، حین و بعد از زایمان است؛ لازم به ذکر است که ماما تنها امکان انجام زایمان بصورت طبیعی را دارد و نمی تواند زایمان سزارین انجام دهد.
ماما یک متخصص زنان و زایمان نیست به همین علت هم اجازه زایمان سزارین ندارد، همچنین یک ماما در تجویز دارو برای بیمار محدودیت دارد. وظایف اصلی یک ماما مراقبت از سلامت مادر و جنین است اما می تواند برای درمان بیماری های زنان مثل عفونت ، نمونه برداری پاپ اسمیرجهت تشخیص سرطان دهانه رحم و کارگذاشتن و یا خارج کردنIUD را نیز انجام دهد در ادامه شرح کامل وظایف ماما بیان شده است.
یک ماما می تواند با راه اندازی یک مرکز مشاوره مامایی و بارداری مشاوره مرتبط با بارداری، پس از بارداری، سکس تراپی، مشاوره زنان در سنین باروری، مشاوره دوران یائسگی و انجام مراقبت های لازم و موارد بسیار دیگری را ارائه دهد.
محل کار ماما در بیمارستانهای زنان و زایمان، زایشگاهها، خانههای سلامت، درمانگاهها و مطبهای شخصی میباشد. میتوانیم بگوئیم که ماما یک متخصص درمانی آموزش دیده میباشد که به زنان در حین زایمان و حتی پس از تولد فرزندشان کمک میکند.
ماما میتواند فرزند را در منزل، مراکز زایمان و در بیشتر مواقع بیمارستان ها به دنیا بیاورد.تمامی زنان میتوانند برای به دنیا آوردن فرزند خود از یک ماما کمک بگیرند، البته بهتر است که انتخاب ماما زیر نظر پزشک باشد.
پیشنهاد می کنیم برای اطلاع از وظایف دکتر زنان و زایمان این مقاله رو مطالعه بفرمائید
چند نوع ماما داریم؟تفاوت انواع ماما چیست؟
- پرستار ماما =پرستارانی که از یک برنامه آموزشی و البته معتبر پرستاری فارغ التحصیل شده اند و آزمون سراسری را با موفقیت به پایان رسانده اند.
- ماماهای خبره =ماماهای غیر پرستاری هستند که دارای مدرک لیسانس و بالاتر از لیسانس میباشند.ماماهای خبره هم همانند پرستار ماماها یک برنامه آموزشی و همچنین آزمون سراسری را با موفقیت به پایان رسانده اند.
- ماماهای حرفه ایی =این مدل از ماماها، دارای آموزش و تجربه بالینی در زمینه زایمان، در خارج از بیمارستان میباشند.
- ماما دولا: یا ماما همراه همانطور که از نام آن پیداست باید از ابتدای دوران بارداری به پشتیبانی، حمایت روانی، روحی و فیزیکی مادر بپردازد، همچنین همراهی مادر در اتاق درد، آموزش نگهداری های لازم به مادر بعد از تولد نوزاد از دیگر وظایف ماما همراه یا دولا است این همراهی برحسب نیاز و درخواست مادر می تواند تا مدت ها بعد از تولد نوزاد نیز ادامه داشته باشد
ماما چه کاری انجام میده؟دلایل استفاده از ماما چیست؟
- ارائه برنامه ریزی در جهت مراقبت های قبل از بارداری
- انجام معاینات قبل از تولد و آزمایشات لازم
- مراقبت کردن از سلامتی جسمی و روانی مادر
- کمک رسانی در تنظیم برنامه های زایمان
- مشاوره در زمینه رژیم صحیح غذایی
- مشاوره در زمینه ورزش، داروها
- به دنیا آوردن فرزند
- ارجا مادر به پزشک در صورت نیاز
- انجام فرآیند پذیرش و ترخیص مادر از بیمارستان
در دوران بارداری وظایف ماما چیست؟
دوران زایمان می تواند برای هر زنی دوران سخت و طاقت فرسایی باشد.در اینجاست که شخصی به نام ماما، فرد را در این مرحله سخت همراهی می کند.بهتره بدانید ماما از قبل از بارداری، در حین بارداری و حتی پس از بارداری وظایفی دارد که باید به بهترین شکل ممکن انجام دهد.ماما باید در زمینه های مختلفی تخصص و بعضا آشنایی داشته باشد.ماما باید در زمینه تغذیه مناسب مادر در هنگام بارداری و حتی پس از تولد فرزند اطلاعات و آشنایی کامل داشته باشد و همچنین مادر را از توصیه های لازم تغذیه ایی آگاه کند.
پیشنهاد می کنیم برای اطلاع از تغذیه در دوران بارداری این مقاله رو مطالعه بفرمائید
ماما باید توضیحات لازم در مورد زایمان طبیعی و سزارین را به مادر باردار ارائه دهد و همچنین مادر را با مزایا و معایب هر کدام از این زایمان ها آشنا کند.
از طرفی ممکن است بارداری با موفقیت انجام شود و احتمال سقط نوزاد، مرگ و یا تولد نوزاد مرده و یا تولد نوزاد با ناهنجاری هایی همراه باشد که لازم است ماما در این زمینه مشاورههای لازم را ارائه کند
حفظ سلامت مادر و فرزند از مهم ترین وظایف یک ماما به شمار می رود.
- کنترل صدای قلب جنین و ثبت آن
- کنترل علائم حیاتی مادر باردار (نبض، دما، فشارخون و…)
- شناسایی حاملگیهای پرخطر
- پذیرش زائو در اتاق عمل از دیگر وظایف ماما به شمار می آید.
پیشنهاد می کنیم برای اطلاع از نشانه های بارداری این مقاله رو مطالعه بفرمائید
در هنگام زایمان وظایف ماما چیست؟
کنترل سلامت مادر و فرزند در طی زایمان و البته بررسی وضعیت و شرایط مادر
در صورت بروز مشکل در زمان زایمان ماما باید سریعا با پزشک تماس بگیرد
تغذیه و حمام نوزاد پس ازتولد، از وظایف ماما میباشد
پیشنهاد می کنیم مقاله:عوارض خود ارضايي بیش از حد در زنان را مطالعه فرمائید
مهارت های مورد نیاز ماما چیست؟
علاقه به حرفه و کار خود
روابط عمومی خوب و توان برقراری ارتباط با افراد مختلف
اعتماد به نفس
صبر و حوصله بالا
توان تصمیم گیری بالا در شرایط عادی و بحرانی
ابتکار عمل و توانایی کار گروهی
استقامت فیزیکی و روانی بالا
تسلط به برخی از دستگاه های پزشکی مربوطه
تحصیلات لازم برای شغل ماما چیست؟
اگر به این شغل علاقه دارید و میخواهید بدانید تحصیلات یک ماما چیست باید بدانید یک ماما در رشته مامایی تحصیل می کند که فقط خانم ها میتوانند وارد این رشته و شغل بشوند.همانطور که گفته شد برای مامایی باید حداقل ۴ سال درس خواند تا ماما محسوب شد این در حالی است که یک متخصص زنان و زایمان باید در ابتدا ۷ سال دوره پزشک عمومی را از سربگذراند وپس از آن برای دریافت تخصص به مدت ۴ سال دیگر درس بخواند.
جهت رزرو نوبت مشاوره آنلاین و حضوری دکتر کیانا صادقی کلیک کنید
محیط های کاری ماما
معمولا ماما ها به استخدام بیمارستانها، کلینیکها، مراکز زایمان، بخشهای بهداشت، و مراکز خصوصی، در رابطه با سلامت باروری و زایمان زنان در می آیند.
ساعات کار معمولی بسته به سازمانی که پرستار ماما با آن کار می کند متفاوت است و می تواند شامل شیفت های هشت یا ۱۲ ساعته باشد. بسته به شرایط، ممکن است از آنها خواسته شود که در ساعات عصر، آخر هفته، تعطیلات و ساعات کاری مشغول به کار باشند. پرستار مامایی میتواند در تخیله استرس مادر نقش مهمی را ایفا کند.به نظر میرسد که کمک به والدین جدید برای آماده شدن برای زایمان و استقبال از نوزادشان در دنیا بسیار مفید است.
محدود عمل ماما چیست؟
ماماهای پرستار با پزشکان، مددکاران اجتماعی، متخصصان تغذیه، فیزیوتراپیست ها، مربیان و پرستاران کار می کنند.برخی از وظایف مشترک عبارتند از:
- تایید و تعیین تاریخ بارداری
- ارائه مراقبت های دوران بارداری و پس از زایمان
- مراقبت از زنان در هنگام زایمان شامل نظارت بر مادر و جنین در حین زایمان، ارزیابی پیشرفت زایمان، مدیریت عوارض، کمک به مدیریت درد،انجام اپیزیوتومی در صورت نیاز، و زایمان نوزاد و جفت
- ارائه آموزش برای والدین جدید در زمینه مراقبت از نوزاد
- حمایت از مادرانی که به تازگی شیر می دهند با آموزش و آموزش
- آماده سازی زنان باردار برای آنچه در طول فرآیند زایمان باید انتظار داشته باشند
- انجام غربالگری ها و آزمایشات بهداشتی پیشگیرانه
- تشخیص و درمان بیماری های زنان و زایمان مانند بیماری های مقاربتی و ناباروری
محدوده فعالیت ماما
ماما به عنوان یک متخصص مسئول و پاسخگو شناخته می شود که با مشارکت زنان برای ارائه حمایت، مراقبت و مشاوره لازم در دوران بارداری، زایمان و دوران پس از زایمان، انجام زایمان به مسئولیت خود ماما و مراقبت از نوزاد و مراقبت از نوزاد کار می کند.این مراقبت ها شامل اقدامات پیشگیرانه، ترویج زایمان طبیعی، تشخیص عوارض در مادر و کودک، دسترسی به مراقبت های پزشکی یا سایر کمک های مناسب و انجام اقدامات اورژانسی است.
ماما وظیفه مهمی در مشاوره و آموزش سلامت نه تنها برای زن، بلکه در خانواده و جامعه دارد. این کار باید شامل آموزش قبل از زایمان و آمادگی برای والدین باشد و ممکن است به سلامت زنان، سلامت جنسی یا باروری و مراقبت از کودک نیز گسترش یابد.
یک ماما ممکن است در هر محیطی از جمله خانه، جامعه، بیمارستان ها، کلینیک ها یا واحدهای بهداشتی تمرین کند.
بیشتر بخوانید:نکات مهم برای اولین رابطه زناشوئی
سخن آخر
اصطلاح “ماما” به حرفه ای اطلاق می شود که در دوران بارداری، زایمان و پس از زایمان مراقبت و حمایت می کند.ماماها برای کمک به زنان در زایمان، ارائه مشاوره و حمایت در طول بارداری و نظارت بر سلامت مادر و نوزاد آموزش دیده اند.
آنها ممکن است از روشهای مختلفی از جمله ماساژ، تکنیکهای تنفسی و استراتژیهای مدیریت درد برای کمک به زنان در حین زایمان استفاده کنند.
با پیشرفت تکنولوژی پزشکی، ماماها می توانند خطرات احتمالی جنین را شناسایی کرده و به موقع مداخله کنند. مامایی یک حرفه مکمل است که با مشارکت متخصصان زنان و زایمان و سایر ارائه دهندگان مراقبت های بهداشتی برای اطمینان از زایمان ایمن و سالم کار می کند.
حرفه مامایی و حرفه زنان و زایمان ۲ مقوله و مبحث کاملا متفاوت از هم دیگر هستند.در بالا به وظایف ماما اشاره کردیم اما برخی دیگر از وظایفی که یک مامای حرفه ایی می تواند بر عهده بگیرید شامل:مشاوره های پیش از ازدواج، بهداشت نسل، انجام معاینات و تشخیص بیماری های زنانه و…
ماما ها می توانند مشاوران خوبی برای زنان باشد.
حالا که تا حدود زیادی فهمیدیم ماما چیست باید به این نکته هم اشاره کنیم که رشته و شغل مامایی نیازمند صبر و حوصله بسیار زیادی میباشد چون یک خانم باردار در حال زایمان در شرایط بسیار حساس و ویژه ایی وجود دارد و بسیاری از حرکاتش، حرفهایش و بعضا رفتارهایش در اختیار خودش نیست.
یکی از وظایف دیگر ماما، اینه که در این شرایط خاص و ویژه به مادر احساس آرامش و قوت قلب بدهد و در نظر داشته باشد که وظایفش را به بهترین شکل ممکن اجرا کند چون جان ۲ نفر انسان در میان است.
در این رشته و شغل باید آرامش خود را با دیدن خون و خونریزی از دست ندهید چون که در این حرفه خون کاملا طبیعی میباشد.
ماما در هیچ موقعیتی نباید مادر و فرزند را تنها بگذارد.
ماما باید به طور مداوم در حال آموزش دیدن و مشاوره دادن باشد.
ماما می تواند در مسائل عاطفی و احساسی در قبل، حین و پس از بارداری به عنوان یک همراه دلسوز در کنار زنان باشد.
امیدواریم در این مقاله توانسته باشیم تا مقدار زیادی شما دوستان عزیز را با این حرفه و این شغل آشنا کرده باشیم…
منبع:https://college.mayo.edu/
https://www.internationalmidwives.org/
واقعا مقاله عالی بود.مختصر و مفید.این بهترین مقاله ایی بود که در این زمینه مطالعه کردم
ممنون از اینکه وقت گذاشتید و این مقاله رو مطالعه کردید.ضمن اینکه شما میتوانید در مورد قرص های اورژانسی این مقاله رو مطالعه بفرمائید.
با سلام.این بهترین مقاله ممکن بود.با تشکر از تیم شما
سلام.با تشکر از شما
بسیار مقاله خوب و کاربردی بود.با تشکر از شما
ممنون از شما و وقتی که برای مطالعه این مقاله مهم گذاشتید